Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

U organizaciji predstavnika za BiH renomiranih proizvođača opreme za klimatizaciju, grijanje i snabdijevanje vodom “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant” 03. i 04. 11. 2016. su na Jahorini, u hotelu “Termag”, održani deseti, jubilarni “Dani Projektanata”.

 

Na dvodnevnom seminaru preko 60 učesnika iz BiH upoznalo se sa novitetima iz proizvodnih asortimana navedenih proizvođača, kao i savremenim rješenjima i trendovima u oblasti termotehnike.

Učesnici 10-tih “Dana Projektanata” na Jahorini u organizaciji predstavnika proizvođača
“Herz”, “Grundfos” i “Vaillant”

 

Petar Jelić, direktor predstavništva “Herz” za Hrvatsku i BiH, uz predstavljanje palete proizvoda i napomenu da ove godine fabrika obilježava 120 godina od osnivanja, održao je predavanje o kotlovima na drvnu biomasu – sječku i pelet.

 

Sabrina Srkalović, inženjer tehničke podrške iz predstavništva “Herz” Sarajevo, govorila je o primjeni regulacionih ventila u sistemima grijanja, kao i uređajima koji će kod starijih, klasičnih sistema dvocijevnog grijanja omogućiti mjerenje i naplatu toplote prema utrošku.

 

Nedim Ićindić, inženjer prodaje iz predstavništva “Grundfos” Sarajevo, predstavio je primjenu pumpi sa promjenjivim protokom u sistemima za recirkulaciju potrošne tople vode. Promjena broja obrtaja i protoka u zavisnosti od temperature vode dovodi do još većih ušteda električne energije. Takođe, inženjer Ićindić je demonstrirao i korišćenje najnovijeg softvera za izbor cirkulacionih pumpi.

 

Ispred predstavništva “Vaillant”-a za BiH učesnike je pozdravio direktor Semir Botić, dok je inženjer tehničke podrške Admir Delalić predstavio novi sistem zagrijavanja potrošne tople vode preko solarnih kolektora tzv. “Vaillant Solar Thermal Drainback system”. Pravilnom upotrebom ovog sistema više ne postoji opasnost od pregrijavanja tečnosti u solarnim kolektorima. Problem sa pregrijavanjem tečnosti u kolektorima stvara dosta poteškoća (porast pritiska i često izbacivanje preko sigurnosnih ventila), a javlja se u periodima kada su prinosi od Sunca visoki, a sanitarna topla voda se ne troši (period stagnacije).

 

Šef Tehničkog odjela “Vaillnat”-a u Zagrebu,Dalibor Crnić demonstrirao je mogućnosti novih sistema automatske regulacije kojima je omogućeno objedinjeno upravljanje svim elementima sistema za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Pristup u svakom trenutku putem interneta i mobilnog telefona, jednostavno kretanje kroz ponuđene opcije omogućavaju Korisnicima različita programiranja režima rada uređaja i stalni uvid u potrošnju energije.

 

Pored odličnih predavanja predstavnika organizatora, na njihovu molbu, učesnicima se obratio i inženjer Ljubiša Tanić iz preduzeća “Grijanjeinvest” koji je, kroz konkretne primjere, ukazao na izazove sa kojima se projektanti i izvođači susreću u praksi i dao nekoliko preporuka za njihovo prevazilaženje.

 

Pored stručnog usavršavanja, svi učesnici su imali priliku za razonodu i opuštanje, a ni ovaj put nije izostala tradiconalna zabava u restoranu “Koliba”.