Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Sve je spremno za tehnički prijem nove poslovne zgrade „GAS PROMET”-a na Palama

Radovi na izgradnji nove poslovne zgrade Gas promet”-a (Foto 1 i 2), čiji većinski paket akcija odnedavno ima JP „Srbijagas”, uspješno su završeni, i sve je spremno za tehnički prijem. 
Objekat se sastoji iz tri etaže: prizemlja i 2 sprata. U prizemlju se nalazi sala za sastanke, portirnica i arhiva, dok su na ostale dvije etaže predviđene kancelarije.


Foto 1 i 2: Nova poslovna zgrada “Gas promet”-a na Palama

Za zagrijavanje/hlađenje većine prostorija predviđeni su parapetni FC aparati. Zagrijavanje toaleta, stepeništa i ostave u prizemlju predviđeno je sistemom radijatorskog grijanja. 
Svi toaleti i blokirane prostorije imaju sisteme ventilacije. Stepenište je predviđeno kao nadpritisni prostor, pa je izvedena instalacija ventilacije koja je vođena automatikom za vatrodojavu i presurizaciju.

Snabdijevanje toplom/hladnom vodom predviđeno je iz mašinske sale (Foto 3 i 4) koja se nalazi u prizemlju objekta. Kao izvori za grijanje/hlađenje koriste se dvije toplotne pumpe
približno jednakog nazivnog učinka: toplotna pumpa „zemlja-voda“ tip „flex therm VWF 197/4“, proizvod „Vaillant“ i toplotna pumpa „zemlja-voda“ proizvod „Mitsubishi electric“. Ostavljena
je mogućnost primjene i prirodnog gasa, kada jednoga dana dođe na Pale.


Foto 3 i 4: Mašinska sala sa toplotnim pumpama i ostalom opremom

Za toplotnu pumpu „zemlja-voda“ kao toplotni izvor koriste se odgovarajuće geosonde postavljene u 4 bušotine, svaka dubine 80 m (Foto 5 i 6).


Foto 5 i 6: Stroj za bušenje i postavljanje geosondi na dubinu od 80 m

Arhitekta objekta je Predrag Vojinović, građevinske radove je izvodilo preduzeće „Marvel“, a radove na termotehničkim instalacijama „Grijanjeinvest“.  Konsultant i nadzorni organ za
mašinske instalacije bio je profesor Branislav Živković iz Beograda. 

Nakon tehničkog prijema i ukidanja vanrednog stanja očekuje se i ceremonija svečanog otvaranja.

U toku završni radovi na izgradnji energetski najefikasnije zgrade u sastavu MH "ERS" - Upravnoj zgradi RJ "Elektro Doboj"-a u Brodu

Na parceli ukupne površine oko 5.700 m2, u blizini rijeke Save, trenutno se izvode završni radovi na izgradnji i opremanju objekata (Foto 1) za potrebe Radne Jedinice Brod, zavisnog preduzeća "Elektro – Doboj" koje posluje u sklopu holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske". Upravna zgrada ima ukupnu korisnu površinu od oko 600 m2, a garažno-skladišni objekat površinu od preko 300 m2.

Objekti su izgrađeni od savremenih materijala sa malim koeficijentom prolaza toplote.

Kao primarni izvor energije za grijanje/hlađenje i djelimično zagrijavanje sanitarne tople vode koristi se visokoefikasna toplotna pumpa "voda-voda". Podzemna voda se iz prve bušotine, tzv. "Usisnog bunara", nakon prolaska kroz odgovarajući razmjenjivač toplote potpuno čista, nezagađena, ohlađena za oko 5°C vraća u tzv. "Upojni bunar".

U objekat Upravne zgrade ugrađeni su FC aparati, ali i sistem mehaničke ventilacije preko rekuperatora toplote čime se dodatno štedi energija.

U trenutku kada se u Srpskoj više od polovine električne energije proizvodi iz uglja u TE Ugljevik, Gacko i Stanari i kada se veliki broj objekata Elektroprivrede RS zagrijava potpuno neefikasno preko elektrokotlova i električnih grijalica, objekat u Brodu predstavlja pravi primjer kako se, uz visok komfor zaposlenih, mogu ostvariti uštede u domaćoj potrošnji, a time ostaviti mogućnost za veći izvoz električne energije.

Projektant objekata je arhitekta Siniša Markelić, a radove na izgradnji i opremanju po principu "ključ u ruke" izvode preduzeća "Ehta-R" Derventa i "Grijanjeinvest" Pale.


 
Foto 1: Završni radovi na Upravnoj zgradi RJ Brod Elektro-Doboj

Radovi na novoj bolnici u Istočnom Sarajevu u završnoj fazi

Foto 1: Funkcionalni dio i Stacionar nove bolnice u Istočnom Sarajevu

Nakon samo nešto duže od godinu dana od kada je 7. jula prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu (FOTO 1), uz veliki napor svih učesnika u građenju, radovi se uspješno privode kraju. Tačno dvije nedjelje od zakazane ceremonije svečanog obilježavanja završetka izgradnje u toku su finalni radovi u operacionom bloku (FOTO 2), a započelo se i sa unošenjem namještaja i medicinske opreme.

Read more: Radovi na novoj bolnici u Istočnom Sarajevu u završnoj fazi

„Grijanjeinvest“ Pale uspješno izvršilo uslugu nadzora nad izvođenjem mašinskih instalacija za potrebe Klinike za Hematologiju UKC Sarajevo

Nakon skoro 9 mjeseci od početka adaptacije dijela etaže 13 lamele C Centralnog Medicinskog Bloka Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu za potrebe Klinike za Hematologiju, uz veliki napor predstavnika Službe za izgradnju UKCS i svih učesnika u građenju, radovi se, prema ugovorenoj dinamici, uspješno privode kraju.

Ne nešto više od 1.500 m2 adptiranog i opremljenog prostora nalaze se najsavremeniji prostori za pacijente i osoblje Klinike za Hematologiju. U sklopu klinike, pored standardnih bolesničkih soba, prostorija za osoblje i izolaciju nalaze se i 4 potpuno sterilne prostorije za najugroženije pacijente.

Read more: „Grijanjeinvest“ Pale uspješno izvršilo uslugu nadzora nad izvođenjem mašinskih instalacija za...

Nakon završetka 1. faze adaptacije započela intenzivna proizvodnja u Fabrici za ambalažu od drveta u Sokocu

U proizvodnim pogonima bivše „UNIS“-ove Fabrike kotrljajnih ležajeva u Sokocu na površini od preko 6.000 m2 (Foto 1), nakon više od 6 mjeseci adaptacije, preduzeće „Invest Gradnja“ nastavilo je proizvodnju ambalaže od drveta. „Invest gradnja“ Sokolac je specijalizovana za pravljenje drvenih sanduka za pakovanje naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Nakon 1. faze adaptacije sa preko 100 zaposlenih i kapacitetom od 20 000 kutija mjesečno „Invest Gradnja“ je postala regionalni lider u proizvodnji drvne ambalaže.

Read more: Nakon završetka 1. faze adaptacije započela intenzivna proizvodnja u Fabrici za ambalažu od drveta...

“Nelt” i “Grijanjeinvest” i u 2017. nastavili saradnju na optimizaciji mikroklimatskih uslova distributivnih centara u BiH

Nakon prošlogodišnje uspješne realizacije projekta za dodatno hlađenje najvećeg skladišta u Centralnom distributivnom centru u Istočnom Sarajevu (Foto 1) regionalnog lidera na polju distribucije, grupacije “Nelt”, preduzeće “Grijanjeinvest” je tokom 2017. godine izvodilo radove na poboljšanju mikroklimatskih uslova (prije svega temperature i strujne slike tokom ljeta) u skladištima DC Laktaši i DC Bijeljina.

Read more: “Nelt” i “Grijanjeinvest” i u 2017. nastavili saradnju na optimizaciji mikroklimatskih uslova...

Administrativna zgrada opštine Rogatica dobila savremen sistem centralnog grijanja

U Administrativnu zgradu Opštine Rogatica (Foto 1) je napokon, nakon skoro 70 godina od izgradnje objekta, uveden sistem centralnog grijanja. Radove na termotehničkim instalacijama je izvelo preduzeće “Grijanjeinvest”, a prateće građevinske radove na adaptaciji prostora za kotlarnicu i izgradnju dimnjaka lokalno preduzeće “Let”.

Read more: Administrativna zgrada opštine Rogatica dobila savremen sistem centralnog grijanja

U toku završni radovi na izgradnji proizvodnog kompleksa “Zeochem” u Zvorniku

Nakon nešto više od 6 mjeseci od kako je postavljen kamen temeljac, Generalni izvođač radova preduzeće “Jokić Invest” Zvornik, zajedno sa svojim kooperantima
“Enikon-Mont“ Zvornik, “Steeltec” Ruma, “Loznicaelektro” i “Grijanjeinvest” Pale, izvodi završne građevinske radove na izgradnji fabrike “Zeochem” u Zvorniku.

Read more: U toku završni radovi na izgradnji proizvodnog kompleksa “Zeochem” u Zvorniku

Obdanište u Srebrenici ipak bi trebalo da ima vrhunski termički komfor energetski efikasnim sistemima za KGH i pripremu PTV

Novo obdanište u Srebrenici (FOTO 1) koje se gradi donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije i UNDP-a BiH, ipak bi trebalo da dobije energetski efikasne sisteme za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne (sanitarne) tople vode koji će omogućiti vrhunski termički komfor uz minimalne troškove za energiju.

Read more: Obdanište u Srebrenici ipak bi trebalo da ima vrhunski termički komfor energetski efikasnim...

Intervju za časopis M-Kvadrat sa Ljubišom Tanićem, direktorom preduzeća “Grijanjeinvest”: U BiH i regionu još uvijek dominantna komforna klimatizacija

Preduzeće se bavi projektovanjem i izvođenjem termotehničkih instalacija (grijanja, klimatizacije i ventilacije). ”Grijanjeinvest” radi na brojnim projektima. No, direktor Ljubiša Tanić kaže:”Od svih projektovanih i izvedenih radova na termotehničim instalacijama posebno bih izdvojio naše učestvovanje u obnovi nakon razornog požara manastira Hilandara na Svetoj Gori u Grčkoj, koja i dalje traje”.U narednom razgovoru saznajte da li je klimatizacija doživjela ekspanziju, čitajte o energetskoj efikasnosti, te informišite se šta je bitno za proučavanje klimatizacije.

Read more: Intervju za časopis M-Kvadrat sa Ljubišom Tanićem, direktorom preduzeća “Grijanjeinvest”: U BiH i...

Češka Razvojna Agencija i “Grijanjeinvest” potpisali ugovor o projektovanju energetski efikasnog sistema centralnog grijanja za područnu OŠ “Sveti Sava” u naselju Ševarlije kod Doboja

Republika Češka preko svoje Razvojne agencije (Czech Developmenet Agency - CDA) nastavlja da pomaže Bosnu i Hercegovinu. U sklopu podrške projektima energetske efikasnosti u zgradarstvu, nedavno su direktori “CDA” i preduzeća “Grijanjeinvest” potpisali ugovor o projektovanju adaptacije kompletnog sistema centralnog grijanja u područnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” u naselju Ševarlije kod Doboja.

Read more: Češka Razvojna Agencija i “Grijanjeinvest” potpisali ugovor o projektovanju energetski efikasnog...

Vrhunski komfor sistemima zidnog grijanja/hlađenja za stambeni objekat u sarajevskom naselju Mejtaš

Preduzeće “Grijanjeinvest” izvodi radove na termotehničkim instalacijama u stambenom objektu koji za svoju porodicu gradi jedan od suvlasnika renomiranog građevinskog preduzeća “DŽekos”, gospodin Osman Kovač. Arhitektonski projekat za objekat koji se nalazi u naselju Mejtaš je uradio poznati sarajevski arhitekta Faruk Kapidžić.

Read more: Vrhunski komfor sistemima zidnog grijanja/hlađenja za stambeni objekat u sarajevskom naselju Mejtaš

Predavanje o energetskoj obnovi zgrada 5. aprila u Trebinju - Svoja iskustva predstavlja profesor Branislav Živković

U organizaciji Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, Grada Trebinja i Inženjerske komore Republike Srpske (IKRS) 5. aprila u Kulturnom centru Trebinje biće održano predavanje o Energetskoj obnovi zgrada jednog od naših najboljih stručnjaka iz oblasti klimatizacije i energetske efikasnosti u zgradarstvu prof. dr Branislava Živkovića sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Read more: Predavanje o energetskoj obnovi zgrada 5. aprila u Trebinju - Svoja iskustva predstavlja profesor...

“TTA Projekt” u “Beging”-ovom timu koji vrši nadzor nad izvođenjem radova u marketu “Mecator-S” koji će se nalaziti u sklopu tržno-zabavnog centra “Belgrade Plaza” u beogradskom naselju Višnjička Banja

Nakon izrade projektne dokumentacije unutrašnjih termotehničkih instalacija predstavništvo “Grijanjeinvest”-a u Beogradu, preduzeće “TTA Projekt”, za “Beging” Beograd vrši i nadzor nad izvođenjem radova na klimatizaciji marketa “Mecator-S” koji će se nalaziti u sklopu tržno-zabavnog centra “Belgrade Plaza” u naselju Višnjička Banja. Tržni centar će se prostirati na više od 30 000 m2 korisne površine (FOTO 1).

Read more: “TTA Projekt” u “Beging”-ovom timu koji vrši nadzor nad izvođenjem radova u marketu “Mecator-S”...

U obnovljeni Kulturni centar u Trebinju ugrađeni najsavremeniji sistemi za grijanje, hlađenje i ventilaciju

Radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Kulturnog centra u Trebinju se privode kraju. Preostalo je još da se obavi podešavanje parametara ugrađene opreme, kao i da se kompletna tehnička dokumentacija o izvođenju uruči predstavnicima Investitora i Korisnika, nakon čega će se obaviti i zvanična primopredaja.

Read more: U obnovljeni Kulturni centar u Trebinju ugrađeni najsavremeniji sistemi za grijanje, hlađenje i...

U organizaciji predstavnika za BiH proizvođača opreme “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant” održani 10. “DANI PROJEKTANATA” na Jahorini

U organizaciji predstavnika za BiH renomiranih proizvođača opreme za klimatizaciju, grijanje i snabdijevanje vodom “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant” 03. i 04. 11. 2016. su na Jahorini, u hotelu “Termag”, održani deseti, jubilarni “Dani Projektanata”.

Read more: U organizaciji predstavnika za BiH proizvođača opreme “Herz”, “Grundfos” i “Vaillant” održani 10....

"MPG KGH" i "Grijanjeinvest" postigli odlične termičke uslove ugodnosti u prostorijama "MICROSOFT BiH"

Prilikom nedavne adaptacije prostorija na 21. spratu  „A“ tornja poslovnog centra „UNITIC“ Sarajevo za potrebe „Microsoft BiH“ (Foto 1), izvođači radova na termotehničkim instalacijama “MPG KGH” Beograd i “Grijanjeinvest” Pale ostvarili su više nego zadovoljavajuće termičke uslove ugodnosti sredine (temperatura vazduha, srednja temperatura okolnih površina, relativna vlažnost vazduha, brzina strujanja vazduha i kvalitet unutrašnjeg vazduha) za rad i boravak osoblja.

Read more: "MPG KGH" i "Grijanjeinvest" postigli odlične termičke uslove ugodnosti u prostorijama "MICROSOFT...

Ugrađeni sistemi za hlađenje konferencijskih sala u hotelu “Termag” na Jahorini

U sklopu priprema za predstojeći Ekonomski forum „Kretanja na svjetskom tržištu i njihov uticaj na region jugoistočne Evrope: Da li smo na pragu nove svjetske ekonomske krize?“ koji će pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srpske biti organizovan 20. i 21. aprila na Jahorini, u petak 16. aprila su stručnjaci beogradske firme “MPG KGH”, “Grijanjeinvest”-a Pale i “4ing” Sarajevo zvanično pustili u rad sistem za hlađenje sve četiri konferencijske sale hotela “Termag”.

Read more: Ugrađeni sistemi za hlađenje konferencijskih sala u hotelu “Termag” na Jahorini

"Grijanjeinvest" okončao radove na klimatizaciji zgrade Zajedničkih institucija BiH u Ulici Titova 9a Sarajevo

Nakon prošlogodišnje rekonstrukcije koja je, uglavnom, obuhvatala građevinske radove i manjim dijelom elektro i mašinske radove, prostorije u zgradi koja se nalazi tačno preko puta Predsjedništva BiH su dodijeljene Ministarsvu finansija i trezora BiH, Direkciji za ekonomsko planiranje, Agenciji za javne nabavke,  Agenciji za osiguranje, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Kancelariji za veterinarstvo i Upravi za zaštitu bilja koje se nalaze u okviru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.   

Read more: "Grijanjeinvest" okončao radove na klimatizaciji zgrade Zajedničkih institucija BiH u Ulici Titova...

Promotivni film povodom izgradnje nove toplane na biomasu u Prijedoru

Na manifestaciji "Međunarodni dani energetike i investicija", organizovanoj od strane Centralno evropskog foruma za razvoj, CEDEF, Novosadskog sajma i Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, održanoj 28. i 29. oktobra 2015. godine u Novom Sadu predstavljen je promo film "Obnovljivi izvori energije" povodom izgradnje nove toplane na biomasu u Prijedoru.

Read more: Promotivni film povodom izgradnje nove toplane na biomasu u Prijedoru

Hotel "Nar" Trebinje - jedan od hotela sa najvišim energetskim razredom u Bosni i Hercegovini

Nakon izrade projektne dokumentacije preduzeće „Grijanjeinvest“ je i izvelo radove na termotehničkim instalacijama hotela „Nar“ u Trebinju (Foto 1).

Hotel raspolaže sa 31 udobnom sobom i 1 apartmanom, a posjeduje mnoge zajedničke sadržaje (restoran, kuhinju, vinski bar...). Građen je potpuno u skladu sa važećim propisima, a primjenjeni su savremeni materijali male toplotne provodljivosti, tako da su izuzetno niske vrijednosti koeficijenata prolaza toplote kroz građevinski omotač objekta.

Read more: Hotel "Nar" Trebinje - jedan od hotela sa najvišim energetskim razredom u Bosni i Hercegovini

Zavrsena izgradnja Upravne zgrade Regulatornog odbora Željeznica BiH u Doboju finansirani sredstvima Evropske unije

Foto 1: Nova Upravna zgrada Regulatornog odbora Željeznica BiH u Doboju

 

Mjesec dan prije roka, nakon svega 11 mjeseci od potpisivanja ugovora o izvođenju radova između Evropske komisije i konzorcijuma preduzeća „EHTA-R“ Derventa, „GRIJANJEINVEST“ Pale i „NEW SANATRON“ Novi Grad uspješno je završena izgradnja Upravne zgrade Regulatornog odbora Željeznica BiH u Doboju (Fotografija 1)

Izgradnja je u potpunosti finansirana sredsvima Evropske unije iz IPA fonda za BiH.

Read more: Zavrsena izgradnja Upravne zgrade Regulatornog odbora Željeznica BiH u Doboju finansirani...