Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Osnovna škola u Kalinoviku, naselju poznatom po velikom vojnom poligonu iz prošlosti, počela je sa radom daleke 1887. godine.Tokom duge istorije nekoliko puta je rekonstruisana i dograđivana, (SLIKA 1).

Bez obzira što Kalinovik ima oštru, planinsku klimu, a škola veliki broj učionica i fiskulturnu salu, dosad nije bio ugrađen centralni sistem za grijanje.

Učionice, pomoćne prostorije, pa čak i fiskulturna sala zagrijavale su se pećima na drva (Foto 2 i 3). Na taj način se nisu mogli postići ni približno zadovoljavajući uslovi ugodnosti za boravak đaka i nastavnika.

Uglavnom su učionice bile hladnije nego što je potrebno, a kvalitet vazduha je bio narušen zbog sagorijevanja u nekvalitetnim pećima lociranim po prostorijama. Pored toga, postojala je stalna opasnost od požara i povrede djece.

Foto 2: Peć u učionici za informatiku Foto 3: Peć u fiskulturnoj sali

Zahvaljujući angažovanju novog direktora škole, gospođe Verice Elez, Predsjednik Republike Srpske nedavno je, iz sredstava svog kabineta, odobrio projekat uvođenja grijanja. Nakon mnogo decenija od izgradnje škola će, napokon, dobiti savremen, centralni sistem toplovodnog radijatorskog grijanja.

Nakon javnog tendera preduzeće „Grijanjeinvest“ Pale, izabrano je za izvođača radova. Za nepunih 20-ak dana ugrađeno je preko 90 grejnih tijela, nekoliko stotina metara cjevovoda i ključna oprema u kotlarnici. Trenutno su u toku završni radovi na instalaciji ventilacije u fiskulturnoj sali. U svim učionicama i pomoćnim prostorijama (Foto 4) ugrađeni su čelični, pločasti radijatori, a u fiskulturnoj sali toplovodni kaloriferi. Snabdjevanje toplotom predviđeno je iz kotlarnice na čvrsto gorivo (drvo u cjepanicama) kapaciteta 250 kW (Foto 5).

Foto 4: Radijatori u jednoj od učionica Foto 5: Kotao na čvrsto gorivo kapaciteta 250 kW

Završetkom radova biće značajno poboljšani uslovi za rad i boravak đaka, učitelja i nastavnika. Nadati se da će u budućnosti doći do povećanja broja stanovnika i đaka, jer opština Kalinovik, trenutno jedna od najnerazvijenijih opština u Srpskoj, ima brojne, neiskorištene prirodne potencijale.