Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Radovi na termotehničkim instalacijama nove zgrade Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u Trebinju

Uprkos mnogobrojnim manjkavostima i nedostacima u projektnoj dokumentaciji zahvaljujući prije svega stručnjacima iz "MPG KGH" Beograd i "Grijanjeinvest" Pale, podizvođačima firme "Herc gradnja" Bileća, radovi na instalacijama za klimatizaciju, ventilaciju i grijanje objekta Regulatorne komisije za energetiku u Trebinju (Fotografije 1 i 2) se, ipak, uspješno privode kraju.

Nakon montaže većeg dijela opreme, preostalo je da se u narednih nekoliko dana izvrši ugradnja bojlera za PTV, solarnih panela i spoljnih jedinica VRV sistema. Zatim će se pristupiti ispitivanjima, probnom radu i mjerenjima.

Za grijanje/hlađenje prostorija predviđen je trocijevni VRV sistem u izvedbi toplotne pumpe renomiranog svjetskog proizvođača "Daikin" Japan. (Fotografije 3 i 4). Takav sistem omogućava da svaka prostorija, nezavisno od ostalih, ima mogućnost da se, prema željama korisnika, zagrijava ili hladi. Za ventilaciju prostora ugrađeni su rekuperatori toplote velike efikasnosti, takođe proizvod "Daikin". Zagrijavanje potrošne tople vode (PTV) će se, kada god to budu dozvoljavale vremenske prilike, vršiti preko solarnih panela. Samo tokom oblačnih dana koristiće se električni grijač ugrađen u bojler.

 

Foto 1. Budući izgled zgrade RKK, Trebinje Foto 2. Izgradnja objekta

 

Foto 3. Kasetne jedinice VRV sistema Foto 4. Kasetne jedinice i kanalski razvod

Zbog ugradnje vrhunske opreme koja ima veliki stepen korisnosti, korišćenju otpadne toplote, primjeni Sunčeve energije za grijanje PTV i proizvodnju električne energije preko fotonaponskih panela, kao i ugradnji kvalitetne izolacije i prozora, zgrada Regulatorne komisije za energetiku RS biće jedan od objekata sa najvećim energetskim razredom ne samo u BiH, nego i na cijelom prostoru zapadnog Balkana.