Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Foto 1: Novi objekat kotlarnice i skladišta za pelet škole

Radovi na rekonstrukciji sistema centralnog grijanja u Srednjoškolskom centru Golub Kureš u Bileći (Foto 1) uspješno su završeni. Ugrađeni su novi radijatori sa termostatskim ventilima namijenjeni za škole koji omogućavaju podešavanje temperature u svakoj učionici i, na taj, način uštedu energije. Zamijenjena je i kompletna cijevna mreža koja je, radi boljeg hidrauličkog uravnoteženja, izvedena po sistemu Tihelman.

Lož ulje koje se dosad koristilo, zbog dotrajalosti kotla, toplovoda, cijevne mreže i radijatora, uprokos visokim troškovima, nije omogućavalo ni elementarne uslove ugodnosti za rad i boravak učenika i nastavnika. Zato je, tokom ove rekonstrukcije, izgrađena potpuno nova kotlarnica sa savremenom termotehničkom opremom i kotlovima koji će koristiti domaći, obnovljivi energent - drvni pelet (Foto 2). Nakon što se, kroz projekat energetske efikasnosti, uskoro postavi termička izolacija omotača zgrade i zamijene prozori, nova kotlarnica će imati rezerve za priljučenje i fiskulturne sale, čija se izgradnja očekuje u bliskoj budućnosti.

Foto 2: Termotehnička oprema u kotlarnici Srednjoškolskog centra u Bileći

Generalni izvođač bilo je preduzeće „Grijanjeinvest“ Pale, građevinske radove je izvelo preduzeće „Siga“ Trebinje, a elektroinstalacije „Bankom inženjering“ Trebinje.
Nadzor je vršila Rebublička direkcija za obnovu i izgradnju Banja Luka, a investitori su  Ministrarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i JU SŠC ''Golub Kureš'' Bileća.

U skladu sa sloganom koji stoji u ulaznom holu „Dobrodošli u školu svoje mladosti“, uspješnoj realizaciji, značajnim poboljšanjem prvobitnog projekta, doprinos je dao i bivši gimnazijalac ove škole Krsto Batinić, trenutno asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Inače, Srednjoškolski centar u Bileći su pohađale mnoge poznate ličnosti, između ostalih i trenutno veoma aktuelna profesorka epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Darija Kisić Tepavčević koja poslednjih mjeseci svojim zalaganjem pokušava da, koliko god je to moguće, ublaži širenje pandemije koranavirusa u Republici Srbiji.

Uskoro se očekuje tehnički prijem izvedenih radova i ceremonija svečanog otvaranja, saopšteno je iz „Grijanjeinvest“-a.