Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

„Grijanjeinvest“ Pale uspješno izvršilo uslugu nadzora nad izvođenjem mašinskih instalacija za potrebe Klinike za Hematologiju UKC Sarajevo

Nakon skoro 9 mjeseci od početka adaptacije dijela etaže 13 lamele C Centralnog Medicinskog Bloka Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu za potrebe Klinike za Hematologiju, uz veliki napor predstavnika Službe za izgradnju UKCS i svih učesnika u građenju, radovi se, prema ugovorenoj dinamici, uspješno privode kraju.

Ne nešto više od 1.500 m2 adptiranog i opremljenog prostora nalaze se najsavremeniji prostori za pacijente i osoblje Klinike za Hematologiju. U sklopu klinike, pored standardnih bolesničkih soba, prostorija za osoblje i izolaciju nalaze se i 4 potpuno sterilne prostorije za najugroženije pacijente.

U tim prostorijama se termički uslovi ugodnosti, blagi nadpritisak i čistoća održavaju ubacivanjem vazduha malim brzinama preko posebnih, za tu namjenu predviđenih tavanica sa „hepa filterima“.
Na taj način se postiže laminarno strujanje vazduha u zoni boravka pacijenata.

Projekat svih faza adaptcije i opremanja je uradio biro „I.D.E.A.“ Sarajevo. U nedostaku domaćih standarda iz ove oblasti, projekat termotehničkih instalacija je urađen prema britanskim standardima koji obrađuju ovu izuzetno kompleksnu oblast.

Generalni izvođač je sarajevska firma „Eko-teh“ sa podizvođačima „Prunus“, „Sintal“, „Elektrika-S“, „Čip sistemi“ i drugi. Nadzor nad ostalim fazama, osim mašinske, vršilo je preduzeće „Coning“.

Nadzor nad najsloženijem dijelom realizacije projekta - mašinskim, termotehničkim instalacijama vršile su projektantska kuća „Paters“ Sarajevo i „Grijanjeinvest“ Pale.

Foto 1: Pretprostor Sterilinog odjela ispred sterilnih soba

 

Foto 2: Pogled na unutrašnjost jedne od 4 sterilne sobe


Pored finansijskih sredstava UKC Sarajevo, realizaciju ovog projekta su donatorskim sredstvima pomogli Turska agencija za koordinaciju i saradnju „Tika“ i saudijski fond za razvoj.

Nakon svečanog otvaranja koje se očekuje tokom vikenda i kome bi trebalo da prisustvuje i predsjednik Republike Turske, ostalo je da se početkom juna izvrše sva potrebna testiranja, mjerenja, tehnički prijem i završna dezinfekcija. Smještaj prvih pacijenata u nove prostorije očekuje se već u drugoj polovini juna.