Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Nakon skoro 9 mjeseci od početka adaptacije dijela etaže 13 lamele C Centralnog Medicinskog Bloka Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu za potrebe Klinike za Hematologiju, uz veliki napor predstavnika Službe za izgradnju UKCS i svih učesnika u građenju, radovi se, prema ugovorenoj dinamici, uspješno privode kraju.

Ne nešto više od 1.500 m2 adptiranog i opremljenog prostora nalaze se najsavremeniji prostori za pacijente i osoblje Klinike za Hematologiju. U sklopu klinike, pored standardnih bolesničkih soba, prostorija za osoblje i izolaciju nalaze se i 4 potpuno sterilne prostorije za najugroženije pacijente.

U tim prostorijama se termički uslovi ugodnosti, blagi nadpritisak i čistoća održavaju ubacivanjem vazduha malim brzinama preko posebnih, za tu namjenu predviđenih tavanica sa „hepa filterima“.
Na taj način se postiže laminarno strujanje vazduha u zoni boravka pacijenata.

Projekat svih faza adaptcije i opremanja je uradio biro „I.D.E.A.“ Sarajevo. U nedostaku domaćih standarda iz ove oblasti, projekat termotehničkih instalacija je urađen prema britanskim standardima koji obrađuju ovu izuzetno kompleksnu oblast.

Generalni izvođač je sarajevska firma „Eko-teh“ sa podizvođačima „Prunus“, „Sintal“, „Elektrika-S“, „Čip sistemi“ i drugi. Nadzor nad ostalim fazama, osim mašinske, vršilo je preduzeće „Coning“.

Nadzor nad najsloženijem dijelom realizacije projekta - mašinskim, termotehničkim instalacijama vršile su projektantska kuća „Paters“ Sarajevo i „Grijanjeinvest“ Pale.

Foto 1: Pretprostor Sterilinog odjela ispred sterilnih soba

 

Foto 2: Pogled na unutrašnjost jedne od 4 sterilne sobe


Pored finansijskih sredstava UKC Sarajevo, realizaciju ovog projekta su donatorskim sredstvima pomogli Turska agencija za koordinaciju i saradnju „Tika“ i saudijski fond za razvoj.

Nakon svečanog otvaranja koje se očekuje tokom vikenda i kome bi trebalo da prisustvuje i predsjednik Republike Turske, ostalo je da se početkom juna izvrše sva potrebna testiranja, mjerenja, tehnički prijem i završna dezinfekcija. Smještaj prvih pacijenata u nove prostorije očekuje se već u drugoj polovini juna.