Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Poslovno-proizvodni kompleks "Grand Prom"-a u Beograd, koji posluje u sastavu "Atlantic Grupe", kao osnovni izvor toplote za grejanje koristi prirodni gas.

U posebnoj, za tu namenu predviđenoj prostoriji (kotlarnici) nalazila su se dva toplovodna kotla sa gasnim gorionicima, razdelnik i sabirnik tople vode, uređaji za održavanje pritiska i omekšavanje vode, kao i ostala prateća oprema. Oba kotla bila su proizvod domaćeg proizvođača nazivnog kapaciteta po 300 kW i starosti preko 17 godina.

Sa razdelnika tople vode u kotlarnici se vodi više grana za razne potrošače toplote u kompleksu: delove proizvodnog pogona, pakovanje, Upravnu zgradu... Svaka grana ima svoju cirkulacionu pumpu. Zbog stalnog proširivanja proizvodnog pogona prethodnih godina, jedan deo potrošača povezan je na već postojeće grane, pa zbog preraspodele protoka dolazi do problema u zagrevanju pojedinih prostora, naročito pri spoljnim temperaturama bliskim zimskim projektnim.

Kako bi se donekle povećao kapacitet kotlarnice, uz energetski efikasniju proizvodnju toplote, u 1. Fazi adapatacije kotlarnice, koju izvode preduzeća „TTA Projekt“ i „Grijanjeinvest“, u toku je zamena jednog od postojećih kotlova i ugradnja savremenog kotla nazivnog kapaciteta od 440 kW renomiranog svetskog proizvođača „Viessmann“.

Novi kotao ima značajno veći stepen korisnosti od postojećih kotlova (procena za oko 10%), on će da bude primarni i „pokrivaće“ najveći deo grejne sezone. Samo pri nižim temperaturama će se uključivati i stari kotao koji se zadržava u funkciji. U narednoj fazi, kada se za to steknu uslovi, uslediće zamena i drugog kotla.

 

Foto 1: Radovi na ugradnji savremenog kotla „Viessmann“ u kotlarnici Poslovno-proizvodnog pogona „Grand Prom“ u Beogradu, Surčinska 6a.

Očekivani završetak radova na 1. Fazi Adaptacije kotlarnice, uključujući građevinske radove koje izvodi preduzeće “Uni Prom” kao i puštanje u rad od strane ovlaštenih servisera, očekuje se do kraja avgusta ove godine.