Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Novo obdanište u Srebrenici (FOTO 1) koje se gradi donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije i UNDP-a BiH, ipak bi trebalo da dobije energetski efikasne sisteme za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne (sanitarne) tople vode koji će omogućiti vrhunski termički komfor uz minimalne troškove za energiju.

 

 

FOTO 1: Izgradnja Obdaništa u Srebrenici

 

Projektnim zadatkom su bili zahtjevani savremeni sistemi za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu sanitarne tople vode uz podršku solarnih kolektora. Na žalost, Glavnim projektom termotehničkih instalacija bili su predviđeni isključivo sistemi za grijanje kojim bi se u zimskim projektnim uslovima teško mogli ostvariti zadovoljavajući uslovi ugodnosti za rad i boravak djece i vaspitača.

 

Nakon što je, na molbu konzorcijuma izvođača “Keso Promet” Zvornik & “Grijanjeinvest“ Pale, profesor Branislav Živković sa Mašinskog fakulteta Beograd ukazao na neusklađenost Glavnog Projekta sa Projektnim zadatkom kao i na niz drugih propusta u Glavnom projektu, uslijedio je niz sastanaka predstavnika Izvođača, Nadzornih organa, Projektanata, predstavnika UNDP BiH i krajnjeg Korisnika – Opštine Srebrenica.

 

U konsultacijama sa profesorom Živkovićem, urađeni su i predlozi za poboljšanje projekta termotehničkih instalacija koji su potpuno u skladu sa zahtjevima iz Projektnog zadatka, pravilima struke i proklamovanim težnjama za efikasno korišćenje energije. Svi predlozi su nezvanično prihvaćeni, a konačna saglasnost se očekuje na sastanku koji treba da se održi u zgradi Opštine Srebrenica 04. 8. 2017. na kom bi trebalo da prisustvuju predstavnici Ministarstva građevinarstva R. Srbije, UNDP-a BiH, Opštine Srebrenica, Nadzorni organi nad izgradnjom, Projektanti i Izvođači.

 

Ukoliko se i zvanično potvrde predložena rješenja, Obdanište u Srebrenici će se zaista svrstati u red uzornih ustanova po pitanju termotehničkih instalacija, opravdaće epitet „Obdaništa za 21. vijek“ i dodatno doprinijeti ugledu finansijera projekta: Vladi Republike Srbije i UNDP BiH, ali i krajnjeg Korisnka – Opštine Srebrenica.