Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Nakon izrade projektne dokumentacije unutrašnjih termotehničkih instalacija predstavništvo “Grijanjeinvest”-a u Beogradu, preduzeće “TTA Projekt”, za “Beging” Beograd vrši i nadzor nad izvođenjem radova na klimatizaciji marketa “Mecator-S” koji će se nalaziti u sklopu tržno-zabavnog centra “Belgrade Plaza” u naselju Višnjička Banja. Tržni centar će se prostirati na više od 30 000 m2 korisne površine (FOTO 1).

 

Ugradnju unutrašnjih instalacija i opreme za potrebe Zakupca “Mercator- S” Beograd izvodi preduzeće “Pet Prom”.

FOTO 1: Radovi na tržno zabavnom centru “Belgrade Plaza” se privode kraju

Ventilacija, zagrevanje u zimskom i hlađenje u letnjem periodu marketa ostvaruje se radom klima komore koja se sastoji od odsisnog ventilatora, mešne sekcije, filtera, toplovodnog grejača, hladnjaka, potisnog ventilatora, kao i prigušivača buke na potisnoj i odsisnoj strani. Da bi se, pored zadovoljavanja toplotnih potreba i potreba za hlađenjem marketa, zadovoljile i potrebe za provetravanjem, predviđeno je da ventilaciono postrojenje radi 0 ÷ 100% spoljašnjeg (svežeg) vazduha. Količina svežeg vazduha se zadaje preko automatike koja upravlja radom klima komore.

Pripremljena količina vazduha se distribuira spiro cevima (FOTO 2) i ubacuje preko vrtložnih difuzora sa pojedinačno pokretljivim lamelama pomoću kojih se podešava ugao vazdušnog mlaza. Izvlačenje vazduha vrši se preko aluminijumskih rešetki raspoređenih po obodu marketa u zoni prodaje mesnih proizvoda, pekare, prodaje voća i povrća i prostoru iznad kasa. Kanali za izvlačenje vazduha su, takođe, izrađen od spiro cevi.

 

FOTO 2: Spiro kanali za pripremljeni vazduh u marketu

 

U prostoru marketa predviđen je i lokalni sistem za izvlačenje vazduha sa haube. Zbog prisustva masnih para, otpadni vazduh se ditribuira kanalima od crnog lima debljine 2 mm i odgovarajućim krovnim ventilatorom izbacuje vani.

Pored prodajnog prostora predviđena je i ventilacija skladišta, prostorija za pripremu, sanitarija, garderoba kao i nezavisno hlađenje tehničkih prosatorija.

Radovi na marketu su u završnoj fazi, tako se se spremno očekuje skoro otvorenje kompletnog tržnog centra.